Saku-Miska

Pilapiirroskohu

  • Serena Willliams nimittelee tuomaria.
    Serena Willliams nimittelee tuomaria.
  • Kohuttu pilapiirros.
    Kohuttu pilapiirros.

Viime päivinä erityisesti keltainen media on kirjoittanut tennislegenda Serena Williamsista, hänen käytöksestään ja Herald Sunin julkaisemasta pilapiirroksesta. En kirjoita nyt siitä, oliko Williamsin käytös ottelussa hyväksyttävää tai siitä, onko kyseinen pilapiirros jonkun mielestä hauska. Minua kiinnostavat perustelut kuvan rasistisuudelle.

 

Sukupuolen tutkimuksen lehtori Leena-Maija Rossi kertoo Helsingin sanomien Nyt-liitteessä, miksi pilapiirros Williamsista on rasistinen.

Ensiksi Rossi kertoo, kuinka ”Kuva jatkaa mustien ihmisten naurunalaiseksi tekemisen traditiota. Tähän perinteeseen kuuluu sekä naisten että miesten kohdalla tiettyjen fyysisten piirteiden, kuten huulien ja hiusten stereotyyppinen karrikointi, ja etenkin mustien naisten vihaisena esittäminen.”

Tähän voisi lyhyesti todeta, että fyysisten piirteiden karrikointi pilapiirroksissa on sekin jo pitkään jatkunut traditio. Rossi mainitsi kuitenkin myös mustien naisten vihaisena esittämisen, vaikka ilman Williamsin poikkeuksellista vihanpurkausta koko pilakuvaa tuskin olisi piirretty.

 

Rossi jatkaa: ”Pilakuvan voi nähdä myös lapsellistavan Serena Williamsia. Tämä on niin ikään yksi perinteinen rasistinen tapa, jolla valkoiset ovat esittäneet mustia, ja näin oikeuttaneet omaa ylivaltaansa holhoajina.”

Tässä mainitaan taas yksi perinteinen tapa, jolla pilapiirroksessa kuvataan naurun aiheeksi valittua henkilöä. Luultavasti Williamsin käytös toi piirtäjälle mieleen uhmaikäisen lapsen kiukuttelun. Seuraavaksi Rossi mainitsee Williamsin vastustajan, Naomi Osakan, joka pilapiirroksessa näyttää ”geneeriseltä valkoisen naisen kuvalta.” Monet ovat kuitenkin huomauttaneet, että Osakan ja Williamsin ihonvärissä ei piiroksessa ole juurikaan eroa. Sen lisäksi Osakalla on osittain vaaleaksi värjätyt hiukset, joten ”valkoisuus” on tässä vain katsojan silmissä.

 

Seuraavaksi Rossi esittää hyvän kysymyksen, mutta lukijoiden harmiksi jättää vastaamatta siihen. Hän kertoo ”Pilapiirrokset toki perustuvat juuri liioitteluun, mutta miksi jotkut liioittelun tavat liitetään niin sanottuun rotuun, toisia ei?”

Voidaan kysyä, ketkä liittävät jotkut liioittelun tavat niin sanottuun rotuun. Piirrosta kritisoivat ainakin tekevät näin, vaikka kuvan piirtänyt Mark Knightin mukaan kuvassa ei ole kyse Williamsin rodusta tai sukupuolesta.

 

Lopuksi Rossi kertoo ”Poliittisen satiirin perinteeseen kuuluu, että karikatyyrejä esitetään erityisesti niistä henkilöistä, jotka edustavat jonkinlaista valtaa. Esimerkiksi urheilun hierarkioissa mustat naiset eivät ole kovin korkeassa asemassa.”

Kun luin yllä olevan lainauksen, löin käteni otsaan silkasta ihmetyksestä. Rossi tulee ehkä tiedostamattaan alentaneeksi Williamsin pelkäksi mustaksi naiseksi. Moninkertainen Olympiamitalisti ja tennislegenda ei kai sitten ole tarpeeksi korkealla urheilijoiden hierakioissa.

 

Voidaan siis todeta, että pilapiirros oli vain yksi piirros muiden joukossa, vaikka siitä rasismia yritetään löytääkin. Herald Sun vastasi pilapiirroskohuun toteamalla poliittisen korrektiuden menneen liian pitkälle. Millaisia tulevat olemaan pilapiirrokset, kun niissä ei voi esittää tummaihoisia ihmisiä ilman pelkoa rasismisyytöksistä? Onko suurempi rasisti se, joka näkee pilapiirroksessa rasismia kuin se, joka hyväksyy pilapiirroksen, olipa siinä esitetty henkilö kuka hyvänsä, kunhan on paikkansa piiroksessa ansainnut.

 

Alla linkki Nyt-liitteen juttuun.

https://www.hs.fi/nyt/art-2000005827181.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Williams esiintyi kuin pahainen kakara ja ansaitsee pilapiirroksen, joka onnistuu tavoittamaan olennaisen. Kannattaa vilkaista:

https://www.nytimes.com/2018/09/10/learning/articl...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Miksi valkoisuus ei ole pilapiirroksissa relevantti asia?” Rossi haastattelun mukaan.

Rossi ei näytä tuntevan käsitettä ”white trash” ja siihen liittyviä sarja- ja pilakuvia. Rossilta voisi oikeutetusti kysyä vaikka seuraavaa:

”If your child tells you he/she is transgender, does that make you transparent?”

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mustaihoisia pitää syrjiä pilapiirroksista pois, niin sitten rasismi vähenee?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Missä nyt ovat je suis -pellet, jotka puolustavat sananvapautta ja oikeutta tehdä satiiria?

Hyvä pilakuva ja karikatyyri Serenasta, joka osaa olla joskus myös hölmö.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No ei kai tuohon puolustamista pitäisi tarvita. Tietenkin tuollaisten piirrosten tekeminen pitää olla sallittua, ja sallittua on niistä pöyristyminenkin - ihan vapaasti.
Rossilla keulii näköjään pahasti, mutta siihen hänelläkin on oikeutensa. En nykyisen pc-kulttuurin aikana ole erityisen yllättynyt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Luulin tapauksen olevan aika selvä, eikä Mark Knightia ole tietääkseni ammuttu. Pistetään nyt kuitenkin yleisön pyynnöstä: Je suis Mark! Vaikka en tajuakaan miksi aussille pitäisi osoitta tukea tai sympatiaa ranskaksi?

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Tässä vaikuttaa siltä, että tutkijalla on oma subjektiivinen asenne tai aate, mikä ylittää tutkijan viileä analyysin. Tämä sinänsä ei ole kovin suuri yllätys. Tutkijan arvovallalla voi tuoda omaa näkemystä esille.

Käyttäjän Saku-MiskaRentola kuva
Saku-Miska Rentola

Erittäin hyvä pointti, jota en huomannut mainita. Sen tietää, että media tuo omaa asennettaan esille julkaisuissaan, mutta nyt oli kyseessä tutkija, jolta odottaisi puolueetonta kommentointia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Käsittämätöntä tuollainen tulkinta. Sellainen johtaa vain rasismin vastaisuuden naurunalaiseksi tekemiseen, mikä ei ole toivottua.

Jos riehuja olisi ollut valkoinen mies tai nainen, niin pilapiirros olisi tehty aivan samalla tavalla. Pitäähän kuvan olla esitettävän näköinen ja jos hän on musta hän on musta. Toki aikoinaan ei elokuvissakaan saaneet esiintyä mustat näyttelijät, vaan valkoiset, joidan naama oli maalattu mustaksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun peli ei satu kulkemaan totutulla tavalla, siitä voi aiheutua tantrumeita. Se kuuluu urheiluun. Pilapiirtäjä sitten käyttää hyväkseen otollisen tilaisuuden. Se kuuluu hänen työhönsä. Jos pilakuva on epäkohtelias, ja useinhan ne ovat, pelaaja voi haukkua piirtäjän. Sekin kuuluu pelin henkeen. Mutta kun sitten asiaan puuttuvat monomaaniset nilittäjät, jotka kaikissa mahdollisissa ja monissa mahdottomissakin tapauksissa näkevät rasismia tai syrjintää tai epätasa-arvoisuutta tai mikä heidän vakioagendansa kulloinkin on, moinen on lähinnä naurettavaa itsensä esiin tuomista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässä hyvää taustaa miksi Suomen paras pilapiirtäjä Kari Suomalainen sai potkut hesarista. Länsimaiset yhteiskunnat halutaan hajoittaa tavalla tai toisella ja siihen sopii parhaiten kulttuuri joka ei takuuvarmasti sopeudu länsimaihin, valtaapitävien tehtäväksi jää suojella tämän kulttuurin edustajia kaikelta arvostelulta. Serena Williams tuskin on muslimi mutta hän edustaa samaa kulttuuria suojeltavalla etnisyydellään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kari Suomalaisella ei ollut mitään yhteistä tämän päivän rasistien kanssa. Hän oli vanhan polven sotaveteraani, joka oli elänyt tyystin erilaisessa Suomessa kuin me tänään. Hän on yksi niistä, joille muiden meriittien vuoksi olen valmis antamaan "anteeksi".

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Muitsu on huono häviäjä.

Häviää pelin, vetää rasismi kortin.

Ai ku somaa. Ois kuva pitäny tehä valkoisella pelaajalla, ni ei ois tarvinnu analysoida. Paitsi sitten ois analysoitu, sitä kuinka tummaihoinen ei kelpaa edes pilapiirrokseen. Ja sittenhän se rasismikortti olis taas viuhunu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Missä ”muitsu vetää rasimikortin”?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

No nytpä korjaan lausuntoani. Hän haukkui tuomaria varkaaksi ja nosti "koska olen nainen" (eli feministi) - kortin. Pahoittelut.

Toimituksen poiminnat